Muayeneden Kalan Araçların LPG Tankının Değişmesi

Eskiye oranla daha pratik ve zahmetsiz hale getirilen araç muayeneleri LPG’li araçlar için de büyük önem taşıyor. Her şeyden öte, güvenliğiniz için gerekli olan, yaptırmayı ihmal etmemeniz gereken araç muayenesi, 3 yaş sonrası binek otomobillerde, eğer herhangi bir sorun saptanmadıysa 2 yılda bir yapılıyor.

Bir önceki muayenede saptanan olası büyük sorunlara dayanarak ise muayene süresi 1 yıla düşüyor. Örneklendirirsek; bu yılki muayenede LPG’li araçta sızdırma sorunu saptandıysa, sorunu giderip kontrollerinizi tamamladıktan sonra bile bir sonraki yıl aynı dönemde muayene yaptırmanız zorunlu.

Diğer yandan, aracınızı ticari olarak kullanıyorsanız, muayeneyi yılda 1 kez yaptırmanız gerekiyor. Hem sizin hem de taşıdığınız yolcu ya da yüklerin güvenliği adına tercih edilen bu uygulamanın faydacı bir yaklaşımın sonucu olduğunu bilmelisiniz. 

LPG’li araç muayene döneminizi kaçırdığınız takdirde, aracınızın yaşına ve eksik muayene süresine göre belirlenen miktarda ceza ödemeniz gerektiğini de unutmayın.

Muayene sırasında yanınızda mutlaka bulundurmanız gereken belgeler de var ki belgelerden biri eksik olduğu takdirde, araç muayenenizin yapılmayacağını aklınızdan çıkarmayın. Her araç için istenen standart belgeler; Ruhsat, trafik sigortası ve muayeneye götürdüğünüz araç sizin değilse Vekalet Belgesi’dir. LPG’li araçlarda, bu belgelere ek olarak Yakıt Sistemi Montaj Belgesi’ni yanınızda bulundurmanız ve LPG tankının üzerinde yer alan etiket bilgilerinin okunur olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

1 Ocak 2018 tarihi itibariyle, daha önce Makine Mühendisleri Odası ya da TSE’den almak ve muayene sırasında yanınızda bulundurmak zorunda olduğunuz Sızdırmazlık Raporu’nun kaldırıldığını da belirtmeden geçmeyelim.